FUJRAJFAJZEN

FUJRAJFAJZEN

8/18/2015

Još devet banaka pristalo na nagodbu zbog namještanja tečaja

Američki ulagači i devet banaka sklopili su nagodbu prema kojoj banke moraju platiti dvije milijarde dolara zbog namještanja valutnih tečajeva
banka.hr 
Objavljeno 13.15, 14.08.2015.
 
Devet banaka pristalo je platiti dvije milijarde dolara u nagodbi s američkim ulagačima zbog tvrdnji da su namještale valutne tečajeve,izjavili su odvjetnici koji zastupaju ulagače. Dogovoreni iznos, koji nije podijeljen na udjele koje mora platiti svaka pojedina banka, je preliminaran i mora ga potvrditi sudac.

Ulagači, među kojima su hedge i mirovinski fondovi, optužili su banke da su se dogovarale i namještale tečajeve, piše BBC.

Te su banke HSBC, Barclays, BNP Paribas, Bank of America, JP Morgan, Citibank, Goldman Sachs, RBS i UBS.

Odvjetnik Michael Hausfeld kaže da je to tek početak. Sedam drugih banaka su također u postupku i Hausfeld kaže da njegova tvrtka  razmatra poduzimanje mjera u Londonu i Aziji.

Mnoge od vodećih svjetskih banaka već su platile visoke kazne zbog namještanja tečajeva na valutnim tržištima na kojima se dnevno trguje bilijunima dolara.

U svibnju su američki i britanski regulatori odredili da šest banaka mora platiti šest milijardi  dolara zbog namještanja valutnih tržišta i Libor kamatnih stopa.

No comments:

Post a Comment